zondag 16 februari 2014

plasti-minderen - het vervolg

afbeelding van http://www.langlevejehuis.nl/blog/een-tasje-minder.html
Vol goede moed en voornemens ging ik, na mijn eerste blogbericht over plastic, boodschappen doen. Met een missie: zo min mogelijk producten in plastic kopen. Maar de moed zonk me in de schoenen zodra ik de supermarkt binnenliep, de hele inhoud van de supermarkt leek wel van plastic. Poeh hee! Op naar de groente en fruit afdeling. En.... zo'n 80% van de groente zit in plastic verpakt. En ook veel fruit zit in plastic. Waarom alleen kiwi's in een plastic doos en niet los? Of zelfs plastic om bananen? Slik. Dan maar een kijkje nemen bij de diepvriesproducten. En tot mijn schrik bleek ook een groot deel van deze producten in plastic te zitten, zelfs mijn favoriete merk diepvriesgroente. Pfffff. Ook veel visproducten zitten in plastic, geen tilapiafilet in een kartonnen verpakking . Jongens dit is echt ongelofelijk! Daar gaan mijn goede voornemens. 
Waar ik ook versteld van stond was dat ik bij de Jumbo biologische courgette kon kopen, voor 10 cent meer, maar wel met een plastic wikkel eromheen, terwijl de reguliere wel los te koop was. Tsja wat kies je dan. Of bij de Lidl, snijbonen in de aanbieding, maar: in plastic en ook nog eens uit Marokko, hoe eco is dat? OK, dat is een ander onderwerp, maar toch. 
Nu las ik onlangs een artikel in de Volkskrant over de impact van transport op het milieu. Tot mijn verbazing las ik dat transport per vrachtwagen en boot relatief gezien weinig extra energie kosten, alleen transport per vliegtuig is een energieslurpende manier, dit komt gelukkig minder voor. Ik heb het meteen even gecheckt op de Groente- en Fruitkalender van Milieucentraal en inderdaad, snijbonen uit Marokko zijn per boot vervoerd en eco-verantwoord. Dat is trouwens echt een superhandig hulpmiddel. Je ziet per maand welke groente uit welk land het minst energie kosten. Echt ideaal! 

Weet je dat ik dat trouwens wel mis hier in Zuid-Limburg, de Vitatas of Odin, dat deed ik altijd toen ik nog in Alphen woonde, elke week een tas met groente en fruit zonder dat je zelf invloed had wat dat was. Heel verrassend, zo ga je aan de slag met groenten die je nog niet kent of waar je weinig ervaring mee hebt. Ik kon de tas ophalen bij een winkel vlak in de buurt. Erg leuk! Hier is het dichtstbijzijnde afhaalpunt zeker een half uur rijden en een kant op waar we normaal niet komen. Dus ik moet het hier toch van de lokale boeren hebben, die ik tot op heden, behalve de biologische Groene Lekkerbek, nog niet gevonden heb. Dat wordt een van mijn volgende actiepunten. 

Maar o ja, ik dwaal af, ik was bezig met het plasti-minderen, dat was het doel dat ik mezelf had gesteld:-) Dus weer terug naar boodschappen doen die niet in plastic verpakt zijn! Nu koop ik dus de meeste groente en fruit bij de boerderijwinkel om de hoek, ze verkopen daar vrijwel alles los (behalve broccoli) en hebben papieren zakken. Ideaal! En de biologische boer, die komt de producten brengen in een krat, nog beter! 

Toen ik laatst weer naar de supermarkt ging, had ik een paar papieren zakken meegenomen, zodat ik evt. verdwaalde losse groenten en fruit daarin kon stoppen. En ja hoor, losse kiwi's bij de Lidl! Ik moet wel bekennen dat ik me best geneerde toen ik bij de kassa aankwam, ik zag de caissière al denken 'o ja, neemt ze gewoon haar eigen zak mee'. Maar niets van dat alles, geen blikken of blozen. Actie geslaagd! Ook bij andere supermarkten zoals de Jumbo geen gevreesde blikken. Zou ik misschien niet de eerste zijn die dit doet? ;-)

Overigens vond ik op de site van 'Het kan wel' een lijstje met manieren om minder plastic te gebruiken, en..... ook hier staat als tip om groente en fruit bij de groenteboer te kopen, check!

vrijdag 7 februari 2014

pasta met sweet dumpling pompoen

Goedemorgen! 
Na 4,5 week met volle motivatie en goede moed heb ik besloten om te stoppen met FODMAP! Doorgaans wordt geadviseerd FODMAP 2-6 weken te volgen - en als je dan na al deze weken nog amper verschil merkt, ja dat zet je toch aan het denken. Ik vind dat het genoeg is geweest, maar uiteraard wel jammer dat het bij mij niet veel zoden aan de dijk zette. 

Is het dan tevergeefs geweest? O nee, zeker niet.
Er zijn sowieso een aantal FODMAP voedingsmiddelen waar ik inderdaad klachten van krijg, maar daarvan wist ik het en die producten meed ik al. Dus in dat opzicht deed ik al aan FODMAP;-) Bijvoorbeeld ui (,knoflook en prei), koolsoorten en peulvruchten zijn bij mij 'herriemakers'. Daarbij heb ik tijdens deze periode toch een en ander opgestoken: neem bijvoorbeeld peulvruchten. Gedroogd verdraag ik ze niet, maar uit blik kan ik prima linzen of kikkererwten eten. Dit blijkt te komen doordat de betreffende FODMAPS uit de peulvruchten zijn gelekt. Ook heb ik gemerkt dat ik meer klachten krijg van grote hoeveelheden fruit en van bepaalde soorten (dus een gevoeligheid voor fructose). 

Nu ga ik stapsgewijs, beginnen met het herintroduceren van FODMAPs. Vandaag start ik met melk. Ik verheug me nu al op de vele extra groenten die ik weer kan gaan eten! En op de cappuccino in het café!

Tot zover over FODMAP, tijd voor het recept, dit keer weer met pompoen:-)

Zoals jullie misschien al gemerkt hebben ben ik een pompoenfan! Vooral van de oranje versie, de Hoikkado. Je kunt deze groente, die trouwens enorm gezond is  - hij bevat veel vezels en tacaroteen, en als bijkomend voordeel, weinig calorieën - in  veel soorten gerechten verwerken, zoals in: 

  • brood en gebak (zie mijn recept pompoenmuffins: http://ecoandhealthyeva.blogspot.nl/search/label/sweets%20and%20treats)
  • roerbakschotels 
  • ovengerechten
  • soepen 
  • salades 
  • en gewoon als hapje
Maar dus ook in de pasta. 

Nu heb ik een nieuw soort pompoen ontdekt: de sweet dumpling. Zie plaatje hieronder. Ik ging bestellen bij de biologische boer, 'de Groene Lekkerbek', waar we geregeld bestellen en daar zag ik hem tussen de groenten staan. Dat wilde ik wel eens uitproberen. 
Hoikkado pompoen (links) en sweet dumpling (rechts)

Hij is heel anders dan de Hoikkado pompoen, de oranje versie, die ik eigenlijk standaard gebruik. Zo heeft deze een nog zoetere smaak, is hij kleiner, harder en daardoor moeilijker door te snijden. Ook na de bereiding blijft hij harder dan de oranje variant. Daarbij is het vel een stuk taaier, bij de Hoikkado pompoen laat ik die er meestal om zitten, bij de sweet dumpling moet die er echt wel af. 

Ik ben wat gaan experimenteren en heb hem verwerkt in pasta, wat erg goed bevallen is. Vooral de zoete smaak is enorm verrassend! Ik deel het recept graag met jullie. 

Qua pastasoorten, ik eet vaak pasta van gierst of boekweit, in deze versie gebruikte ik maisspaghetti, die je eigenlijk wel in elke supermarkt (in het glutenvrije schap) kunt kopen. De gierst-of boekweitpasta koop ik bij de Groene Lekkerbek of bij de biowinkel in Aken. 
Voor Erik kook ik overigens altijd normale (gluten bevattende) pasta. 

De foto van het resultaat was iets minder gelukt, dus jullie moeten het met de foto van de pompoen zelf doen;-) Enjoy!

Voor 2-3 personen

Ingrediënten
- 1 kleine sweet dumpling pompoen 
Als je deze pompoensoort niet kunt verkrijgen, kun je ook de Hoikkado pompoen gebruiken- dan heb je, afhankelijk van de grootte, de helft tot drie kwart nodig
- 2 rode paprika's - mogen ook rode puntpaprika's zijn
- 5 tomaten
- 1 teen knoflook, in stukjes gesneden
- 15 groene olijven, in stukjes gesneden
- 2 flinke theelepels (of koffielepels) kappertjes
- verse peterselie of basilicum
- peper en zout naar smaak
+ 200-300 gram (glutenvrije) pasta, bijv. mais-, gierst- of boekweitpasta

Begin met het grillen van de rode paprika. Snijd de paprika's doormidden, verwijder de zaadlijsten en verwarm deze in een voorverwarmde oven op 200-220 graden, gedurende 25 minuten. Zorg ervoor dat ze niet te zwart worden. Als het velletje gaat rimpelen, dan is hij goed. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de schil en pitten. De pitten kun je er makkelijk uit scheppen met een lepel.  Snijd in blokjes van ong. 2 cm. Kerf de tomaten aan de bovenkant in en laat 1 minuut koken in een klein laagje water, totdat het vel loslaat. Laat ze even schrikken door er koud water over te gieten. Trek de schil eraf en snijd ze in stukken. Als de paprika klaar is, verwijder het vel en snijd ook in stukjes. 

Verhit een eetlepel olijfolie in de pan, voeg de knoflook toe en bak 1 minuut. Voor FODMAPPERS, verwijder daarna de teentjes / als je geen FODMAP volgt, laat de knoflook gewoon in de pan. Voeg vervolgens de tomaat toe en bak 2 minuten. Dan voeg je de pompoen toe en de gegrilde paprika, olijven en kappertjes. Laat dit gedurende 25 minuten pruttelen, met de deksel op de pan. De pompoen is iets zachter geworden (als je er met de vork in prikt), maar is nog redelijk hard. 

Als je geen sweet dumpling gebruikt, maar de Hoikkado variant, dan is het na 15-20 minuten al gaar, als de blokjes zacht zijn als je erin prikt, is het gaar. Kook in de tussentijd de pasta gaar. Ik at er mais spaghetti bij, maar eet ook vaak pasta van gierst of boekweit, ook heel erg prima qua smaak. Voeg op het laatst verse kruiden toe aan de pompoensaus, bijv. verse peterselie of verse basilicum. Je kunt er ook nog wat (plantaardige) room aan toevoegen om het een romige smaak te geven.


dinsdag 4 februari 2014

hooikist



Hier istie dan! Onze hooikist. Erik heeft er een reus van gemaakt: eentje op pootjes - zodat je niet hoeft te bukken, een 'gemakshooikist'. 

En hij doet het! Het is wel even aftasten geweest hoe lang je het gerecht erin moet laten staan, de eerste rijst was bijna pap;-)  

Ik vind het erg grappig dat het gewoon werkt, zo simpel. En het ruikt helemaal naar hout en met de slaapzak is het net alsof je aan het kamperen bent! Helemaal terug naar de basis.

Voor wie m'n eerdere bericht over de hooikist heeft gemist, bijvoorbeeld over wat een hooikist is:-) - zie mijn eerdere bericht hierover op: 
http://ecoandhealthyeva.blogspot.nl/search/label/hooikist
Scroll vervolgens even naar beneden, het heet 'eco-bericht'

Welke voedingsmiddelen kun je het best bereiden in de hooikist? Vooral zetmeelproducten als rijst, pasta, granen en peulvruchten zijn geschikt. Groente, vruchten en aardappels niet, omdat een aantal vitamines die zij bevatten (met name foliumzuur en vitamine C) dan verloren kunnen gaan. Dit komt doordat de vitamines uit het voedingsmiddel in het water lekken, of kapot gaan door (lange) verhitting. Dat is bij gewoon koken al zo, maar helemaal als je een product dus lange tijd verwarmt. 

Je moet het gerecht eerst aan de kook brengen, een paar minuten goed laten doorkoken en dan in een pan in de hooikist (in ons geval, in de slaapzak) stoppen. De bereidingstijd wordt 2x zo lang + ongeveer 5 minuten. 

Verder is het ook ideaal voor het warm houden van gerechten en is het een goede plek om deeg te laten rijzen. Ook blijkt dat je er ook zelf yoghurt in kan maken, waar ik overigens erg benieuwd naar ben - ga ik zeker ook nog uitproberen!