dinsdag 4 februari 2014
hooikist
Hier istie dan! Onze hooikist. Erik heeft er een reus van gemaakt: eentje op pootjes - zodat je niet hoeft te bukken, een 'gemakshooikist'.
En hij doet het! Het is wel even aftasten geweest hoe lang je het gerecht erin moet laten staan, de eerste rijst was bijna pap;-)
Ik vind het erg grappig dat het gewoon werkt, zo simpel. En het ruikt helemaal naar hout en met de slaapzak is het net alsof je aan het kamperen bent! Helemaal terug naar de basis.
Voor wie m'n eerdere bericht over de hooikist heeft gemist, bijvoorbeeld over wat een hooikist is:-) - zie mijn eerdere bericht hierover op:
http://ecoandhealthyeva.blogspot.nl/search/label/hooikist
Scroll vervolgens even naar beneden, het heet 'eco-bericht'.
Welke voedingsmiddelen kun je het best bereiden in de hooikist? Vooral zetmeelproducten als rijst, pasta, granen en peulvruchten zijn geschikt. Groente, vruchten en aardappels niet, omdat een aantal vitamines die zij bevatten (met name foliumzuur en vitamine C) dan verloren kunnen gaan. Dit komt doordat de vitamines uit het voedingsmiddel in het water lekken, of kapot gaan door (lange) verhitting. Dat is bij gewoon koken al zo, maar helemaal als je een product dus lange tijd verwarmt.
Je moet het gerecht eerst aan de kook brengen, een paar minuten goed laten doorkoken en dan in een pan in de hooikist (in ons geval, in de slaapzak) stoppen. De bereidingstijd wordt 2x zo lang + ongeveer 5 minuten.
Verder is het ook ideaal voor het warm houden van gerechten en is het een goede plek om deeg te laten rijzen. Ook blijkt dat je er ook zelf yoghurt in kan maken, waar ik overigens erg benieuwd naar ben - ga ik zeker ook nog uitproberen!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten