Suiker, noem een kant-en-klaar product en het zit er wel in. Het heeft enorm veel toepassingsmogelijkheden. En vooral voor het maken van zoete lekkernijen lijkt het onontbeerlijk. Maar wat nou als blijkt dat je lichaam het niet goed verdraagt? Zoals bij mij het geval is.
Ik had eigenlijk al wel tijden door dat ik grotere hoeveelheden suiker slecht verdroeg - ik werd moe, rillerig. Ik heb sowieso m'n hele leven al heel snel een verzadigingspunt gehad wat betreft zoete smaak, na een paar hapjes zat ik al mijn taks - op zich handig dat je lichaam je laat zien wat goed voor je is. Maar ik stond er nooit echt bij stil.
De afgelopen paar jaren is mijn gevoeligheid voor suiker toegenomen, dus ik ben nu echt bewust minder zoetmiddelen gaan gebruiken in m'n eten. En het went erg snel moet ik zeggen, ik vind gangbare zoete producten, voor zover ik die nog eet, nu doorgaans te zoet.
Ik had eigenlijk al wel tijden door dat ik grotere hoeveelheden suiker slecht verdroeg - ik werd moe, rillerig. Ik heb sowieso m'n hele leven al heel snel een verzadigingspunt gehad wat betreft zoete smaak, na een paar hapjes zat ik al mijn taks - op zich handig dat je lichaam je laat zien wat goed voor je is. Maar ik stond er nooit echt bij stil.
De afgelopen paar jaren is mijn gevoeligheid voor suiker toegenomen, dus ik ben nu echt bewust minder zoetmiddelen gaan gebruiken in m'n eten. En het went erg snel moet ik zeggen, ik vind gangbare zoete producten, voor zover ik die nog eet, nu doorgaans te zoet.
Een andere reden om suiker te laten staan is dat het schadelijk kan zijn voor je lichaam. Dit komt doordat suiker geen bruikbare stoffen (zoals vitaminen en mineralen) bevat, die je lichaam nodig heeft om suiker af te kunnen breken. Daarom moet het deze uit zijn eigen voorraad halen, wat tekorten (bijv. van calcium) kan opleveren. Dus hoe meer suiker je eet, hoe groter de kans wordt om tekorten op te doen.
Alternatieven voor suiker, die niet of minder bewerkt zijn en nog wel vitaminen en mineralen bevatten zijn vooral: oersuiker (oerzoet), koudgeslingerde honing en palmsuiker.
Andere soorten zijn: kokosbloesemsuiker, agavesiroop, ahornsiroop, graan (mout)stropen.
Let bij gebruik van koudgeslingerde honing en agavesiroop dat je deze niet in de magnetron verhit, veel voedingsstoffen zijn hier niet tegen bestand en gaan verloren.
Bij ahornsiroop is het afhankelijk van de graag (A, B of C) hoeveel voedingsstoffen het bevat. De A-graad (licht van kleur) bevat het minst, C-graad (de duurste variant) het meest.
Andere soorten zijn: kokosbloesemsuiker, agavesiroop, ahornsiroop, graan (mout)stropen.
Let bij gebruik van koudgeslingerde honing en agavesiroop dat je deze niet in de magnetron verhit, veel voedingsstoffen zijn hier niet tegen bestand en gaan verloren.
Bij ahornsiroop is het afhankelijk van de graag (A, B of C) hoeveel voedingsstoffen het bevat. De A-graad (licht van kleur) bevat het minst, C-graad (de duurste variant) het meest.
Meer informatie op de website van natuurdiƫtisten (http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=493).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten