FODMAPs

Wat is het FODMAP dieet

Het FODMAP dieet is ontwikkeld in Australië en wordt vooral gebruikt bij mensen met een Prikkelbare Darm. Het gaat hier om fermenteerbare koolhydraten, die buikklachten kunnen uitlokken. FODMAP is een afkorting voor Fermentation of Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols.  

Deze stoffen zijn resten van koolhydraten die door de dikke darm worden gefermenteerd (vergist) waarbij producten ontstaan die buikklachten kunnen veroorzaken.

Concreet betekent dit dat je vele soorten groente en fruit moet laten staan, glutenvrij moet eten (behalve spelt), evenals vele zoetstoffen en zuivel (lactose). Het is best een streng dieet, maar gelukkig wel tijdelijk en vaak met goede resultaten!

Het is vooral bedoeld om erachter te komen welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken, dit is bij ieder weer verschillend. Je schrapt de FODMAP bevattende voedingsmiddelen voor een paar weken, waarna je ze stap voor stap weer introduceert, zodat je kunt zien welke producten klachten geven.

Via het Allergiecentrum, http://fodmap-dieet.nl/ , kun je lijsten opvragen met voeding met een hoog en een laag FODMAP gehalte. Omdat het een best moeilijke methode is, wordt wel geadviseerd om een diëtist te bezoeken om een geschikte voeding voor je op te stellen.

Meer informatie:

Geen opmerkingen: