Wat houdt dat eigenlijk in, glutenvrij?
Gluten is een eiwit dat in granen voorkomt. Dit kan bij sommige mensen zeer erge klachten veroorzaken, vooral bij mensen met coeliakie (glutenintolerantie). Het eten van gluten beschadigt hun darmen. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die last lijken te hebben van gluten, maar bij wie de darmen niet worden aangetast. De klachten die ze ervaren zijn echter vergelijkbaar. Dit wordt glutensensitiviteit genoemd.
Door geen gluten te eten verdwijnen de klachten veelal of worden een stuk minder.
Gluten vind je in graansoorten als tarwe, spelt, rogge, kamut en gerst. En dus ook in alle producten die daarvan afgeleid zijn. Vooral tarwe wordt in het dagelijks leven voor enorm veel voedingsmiddelen gebruikt: denk aan brood, gebak, pasta, couscous, noodles, pizza, snoep, soep, sauzen, bier en in heel veel kant-en-klaar producten. Gluten heeft een belangrijke functie in voedingsmiddelen, het geeft namelijk stevigheid, elasticiteit, zoals in brood en gebak. Maar het fungeert ook vaak als bindmiddel (tarwebloem of tarwezetmeel). Zonder gluten is het heel moeilijk om een luchtig product te maken. Dat zie je ook meteen aan glutenvrij brood, dat is veel droger en harder.
Voedingsmiddelen als haver, boekweit en quinoa bevatten van nature geen gluten, maar worden in het productieproces zeer vaak besmet. Mensen met coeliakie kunnen deze producten alleen eten wanneer het zeker is dat ze niet besmet zijn, door te kiezen voor producten die gegarandeerd glutenvrij zijn.
Wat mij betreft, ik ben in de afgelopen anderhalf jaar gaan experimenteren met eten, waarna bleek dat ik me zo veel beter voelde door het eten van gluten (en suiker) te mijden. Hetzelfde geldt voor koffie (cafeïne) en alcohol. Zo'n beetje alle 'genotsmiddelen' waar ik zo dol op was. Een hele ommezwaai voor m'n levensstijl en voor de smaakpapillen:-) Gelukkig went alles en blijkt dat je nog steeds erg lekker kunt eten zonder deze voedingsmiddelen!!!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten