Tijdens het zoeken naar FODMAP proof recepten kwam ik op Pinterest een recept tegen, vanille havermout uit de oven.
Nu was mijn eerste ervaring met havermout (vorige week) nou niet bepaald een succes, en dan druk ik me nog netjes uit:-) Havermout is een van de toegestane producten in het FODMAP dieet en ik wilde dat wel eens uitproberen, waarbij ik het mengde met rijstemelk, ahornsiroop, kaneel en wat andere kruiden, maar brrrr, dat was echt niet mijn ding.
Maar deze havermout uit de oven zag er heel anders uit en ik besloot het nog een kans te geven. Daarbij zou het zonde zijn als ik het voor niets had aangeschaft. En niet te vergeten dat het enorm gezond is, krijg je ook nog eens een flinke portie vezels binnen:-)
Ik heb het gemaakt en vond het erg lekker, leuk om met jullie te delen!
Het originele recept is te vinden op:
http://www.pinterest.com/pin/268034615295607336/
Ik heb een paar kleine dingen aangepast in de receptuur en sowieso naar Nederlandse maten vertaald:
Voor ong. 5 porties:
- 100 gram havermout (ik gebruikte 'glutenfree traditional oatmeal' van Bakery on main)
(haver is van zichzelf glutenvrij, maar doorgaans besmet met gluten, deze havermout is gegarandeerd glutenvrij)
- 30 gram in stukjes gesneden walnoten (of pecannoten)
- 1 eetlepel chiazaadjes
- 1 theelepel bakpoeder
- 50 gram lactosevrije yoghurt + nog een paar eetlepels om later op de koek te scheppen
- 1/2 theelepel vanille-essence
- 100 ml rijstemelk
- 1 ei
- 2 eetlepels rijststroop/ahornsiroop
- (ontdooide diepvries) bosbessen/bramen
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng vervolgens de havermout, walnoten, chiazaad en het bakpoeder. Voeg vervolgens de yoghurt, vanille, rijstemelk, ei en rijststroop toe en meng goed door elkaar. Schep het daarna in een kleine cakevorm - ingevet als het een aluminium bakvorm is, ik gebruikte een siliconen vorm, dus dan hoef je niet in te vetten. Bak het gedurende 40 minuten in de oven.
Laat even afkoelen (of bak het de dag ervoor) en besmeer met de yoghurt en bosvruchten. Het is de dag erna nog net zo lekker.
Het is een lekker ontbijtgerecht, maar ook als tussendoortje. Andere toppings die je kunt kiezen zijn: aardbeien, frambozen of stukjes banaan.
De havermoutkoek is niet echt zoet, je kunt ervoor kiezen nog 1 of 2 eetlepels extra zoetmiddel toe te voegen of om dit door de yoghurt te mengen die je op de koek schept.
Het origineel is met pecannoten, deze had ik niet in huis, daarom heb ik walnoten gebruikt, maar dat kan dus prima qua smaak.
1 opmerking:
Klinkt goed!
Een reactie posten