dinsdag 21 januari 2014

gevulde courgette - FODMAP proof

Ik krijg veel opmerkingen over het volgen van het FODMAP dieet, vooral: 'dat lijkt me enorm moeilijk.' 

Nu is dat juist ook weer het leuke eraan, je moet net een stapje meer doen om wat lekkers te bedenken, of ja, wat weglaten. En dat is tot nu toe steeds goed gelukt. 
Als je weinig tijd hebt, dan dan kan het wel lastig zijn, omdat je niet automatisch terug kunt vallen op wat je gewend bent te maken. En ja, om eerlijk te zijn, ik mis het ook om in een café een heerlijke cappuccino te kunnen drinken - dat mis ik eigenlijk wel het meest!
Maar goed, het is tijdelijk, dat maakt het ook makkelijker. Ik volg het nu 2 weken, nog 4 te gaan:-) Daarna ga je, als je klachtenvrij bent, weer langzaam voedingsmiddelen introduceren om te kijken welke producten het zijn die de klachten veroorzaken. 
Helaas heb ik nog niet het idee dat het m'n klachten vermindert, maar het kan best zijn dat het tijd nodig heeft, ik ben immers nog niet eens op de helft! Plus......, ik heb een paar voedingsmiddelen gegeten die wel FODMAPs bleken te bevatten, zoals aardbeienjam, gezoet met agavesiroop. Dat vind ik wel een lastige, vind maar eens ongezoete jam als je suikervrij eet. Als iemand het weet, ik houd me aanbevolen:-) Suiker is trouwens niet 'verboden' in FODMAP, ik kan er gewoon zelf niet goed tegen. 
Verder at ik tomatenspread op brood, dat appeldiksap bevat. En had ik enthousiast kamillethee aangeschaft en was dat volop aan het drinken, blijkt dat ook op de rode lijst te staan! Oei. Dus ben nog beter aan het opletten, goed etiketten lezen en vooral zoveel mogelijk zelf maken. 

Nu was het tijd voor gevulde courgette, een van mijn favoriete gerechten. Om het geschikt te maken voor het FODMAP heb ik de knoflook maar heel even meegebakken en ui eruit gelaten, maar de smaak was er niet minder om:-)

Voor 2 personen:

Ingrediënten
- 2 courgettes

- 1 teentje knoflook, in een paar stukken gesneden (en een gesneden ui voor niet-fodmappers)
- 1 tomaat, in stukjes gesneden
- 1 gegrilde rode (punt)paprika, liefst zelf gegrild
- 1 blikje ansjovis, in stukjes gesneden / als je het vegetarisch wilt maken: neem een stuk of 10-15 in stukjes gesneden olijven + 2 theelepels kappertjes
-  een paar eetlepels glutenvrij (mais)paneermeel
- 100 gram geraspte oude kaas
- olijfolie
- peper en zout

Begin met grillen van de paprika. Nou ja grillen, ik stop hem altijd even in de oven:-) Snijd de paprika doormidden en bak beide helften ong. 25 minuten in een oven op ongeveer 200-220 graden. Laat even afkoelen.  
Snijd in de tussentijd  van beide courgettes de bovenkant eraf (paar cm). Hol de courgettes diep uit met een lepel. Bestrooi de holle courgettes met peper en zout en zet ze even in een ingevette ovenschaal in de (toch al warme) oven, ook op 200-220 graden. Haal ze er na ongeveer 20 minuten uit, als ze door en door warm zijn. 
Nu de paprika is afgekoeld: trek het velletje van de paprika af en snijd de pitjes eruit, en snijd de paprika in stukjes.
Snijd vervolgens het vruchtvlees en de bovenkanten van de courgettes in kleine stukjes. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en laat hierin de knoflook 1-2 minuten bakken, haal deze daarna uit de pan. (Niet FODMAP versie: snijd de knoflook fijn of gebruik de knoflookpers; bak de knoflook en ui gedurende 1-2 minuten). Voeg dan de courgette toe. Bak de courgette een paar minuten, en voeg dan de tomaat en paprika toe. Bak dit een paar minuten mee en voeg dan de ansjovis en het paneermeel toe. Verwarm dit nog even goed en laat het een paar minuten op zacht vuur bakken. Voeg ook peper en zout naar smaak toe. 
Vul de courgettes met het groente/ansjovismengsel en strooi er de geraspte kaas over. Zet de ovenschaal zo'n 7 minuten onder de grill en klaar! Lekker met quinoa, amaranth of rijst. 

Je kunt ook nog wat (rijste)room toevoegen aan het gerecht om het nog wat romiger te maken. 



Geen opmerkingen: