dinsdag 14 januari 2014

eco-bericht

Vandaag een eco-bericht.

Een van de redenen om deze blog te starten is om eco-vriendelijker te gaan leven. Je kunt natuurlijk denken ‘wat stelt het nou voor als je als 1 huishouden op de zoveel miljoen, wat minder energie gaat gebruiken of minder afval produceert.’ Maar ik (wij) doe(n) het meer vanuit de overtuiging dat je zelf iets goed doet voor het milieu, de natuur. Hoe klein en onbenullig het ook kan lijken, dat je zelf je steentje bijdraagt, in plaats van er alleen over te lezen. Daarbij,….. wellicht breng je anderen op een idee, en, uiteraard, ook vanuit een stukje eigenbelang, de portemonnee:-)

Toen ik besloten had dit te gaan doen, had ik tientallen ideeën welke veranderingen we konden doorvoeren, maar nu het zover is, lijken ze verdwenen...... Het is ook alweer even geleden dat ik het boek las dat mij inspireerde.

Ik zal eerst eens beginnen met wat kleine veranderingen die we in de afgelopen tijd hebben doorgevoerd op eco-vriendelijk gebied:
  • Het scheiden van afval – dat is nu al de standaard, telt al niet meer mee, toch;-)
  • De verwarming maximaal op 18 graden & als we voor langer dan een uur vertrekken , dan zetten we hem een paar graden lager + de verwarming maar in een paar ruimtes van het huis gebruiken
  • Geen elektrische apparaten op standby
  • Gebruik van biologische producten. Ik zou het liefst alleen biologische producten eten en gebruiken, maar helaas trekt ons budget dat niet. Nu bestellen we 1x per 2 weken bij De Groene Lekkerbek (degroenelekkerbek.nl), waar je biologische groente en fruit (en andere producten) kunt bestellen, van een leverancier uit de buurt. We eten zo veel mogelijk producten uit het seizoen. OK, nu ik het FODMAP dieet volg, waarin een beperkt aantal groente en fruit is toegestaan, wijken we daar nu even wat vanaf, maar dit principe houden we aan. Bevalt enorm goed! Je krijgt de producten in een groen krat aangeleverd, komt geen plastic aan te pas. En daarnaast kopen we andere biologische producten die in de aanbieding zijn of te betalen zijn.
  • Geen voedsel meer weggooien, door zuinig in te kopen, restjes in te vriezen of in een ander gerecht te verwerken.
  • Weinig vlees, we eten gemiddeld 1x per week vlees (bio) en een paar keer per week vis met ASC of MSC keurmerk of vegetarisch.
  • Zo weinig mogelijk verspillen van water. Nu ik erop let valt me op hoe enorm veel water je dagelijks gebruikt, echt ongelofelijk! Om af te spoelen, thee te zetten, douchen, handen te wassen…. Bij ons duurt het daarbij ook nog best lang voordat het water warm wordt, zonde van al dat water toch? Dus spoel ik nu af met koud water en let erop dat ik de kraan niet onnodig laat stromen. 
  • Beperkt gebruik van de vaatwasser. Alleen als we het beide erg druk hebben en/of een enorm grote afwas hebben, gebruiken we de vaatwasser – op verkort programma, lage temperatuur. Verder doen we zelf de vaat en hergebruiken we onze borden en glazen.  
  • Wassen op lage temperaturen en verkort programma op de wasmachine
  • Slapen met een kruik. Voorheen douchte ik elke avond, om lekker warm m’n bedje in te gaan en niet wakker te hoeven liggen van koude voeten. Nu neem ik een kruik mee, werkt ideaal.
  • Vooruit plannen qua eten: dingen die je de volgende dag gaat eten vast de avond van tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast zetten, of ’s ochtends op de verwarming leggen. Scheelt ontdooitijd in de magnetron of pan.
  • Hergebruiken van plastic zakjes, bijv. broodzakken, plastic zakjes van groente/fruit en zelf tassen meenemen bij boodschappen doen
  • Benzine besparen met autorijden. Door zuinig te rijden besparen we op benzine (en milieu)
In en rondom het huis zouden we ook vele aanpassingen willen doen, bijv. isolatie, zonne-energie, het houden van kippen, e.d., maar we wonen momenteel nog in een huurhuis, dus dat kan helaas niet. En zullen we ons dus eerst op andere dingen richten.

Het eerstvolgende doel is het gebruik van een hooikist!

Voor degenen die geen idee hebben wat een hooikist is (daar was ik er tot voor kort ook een van;-)


de hooikist gebruik je om voedingsmiddelen mee te garen. Je brengt eerst een pan met bijv. rijst aan de kook, dan haal je deze van het vuur, plaatst deze in de hooikist en laat het verder garen. Door de isolerende werking van het hooi in de hooikist blijft de temperatuur in de pan hoog en wordt het voedsel gaar. Doordat er toch enig warmteverlies optreedt, is de kooktijd wel langer dan bij permanente verhitting. Gerechten met een lange kookduur op lage temperatuur zoals bijvoorbeeld stoofpottenrijst en pasta zijn bij uitstek geschikt om klaar te maken met behulp van een hooikist.
Kampeerders gebruiken het principe van de hooikist door een pan met aan de kook gebracht voedsel in een slaapzak te wikkelen. 

Deze manier van koken vereist dus wel meer tijd, maar bespaart wel de nodige energie. En ergens lijkt het me ook leuk om op zo’n ouderwetse manier te gaan koken.

Onze hooikist wordt geïsoleerd door middel van een slaapzak - gister bij de kringloop op de kop getikt voor een paar euri! De ‘ingrediënten’ voor de hooikist zijn in huis, hij moet alleen nog even worden gefabriceerd (door Erik). 

Zodra hij af is en in gebruik is genomen meld ik me! Uiteraard met een foto hoe onze 'slaapzak-kist' geworden is! 

1 opmerking:

Anoniem zei

Weer een mooie blog, dat idee van de hooikist vind ik heel interessant. Ik ben benieuwd hoe jullie dat straks in de praktijk gaan brengen.
je moeder