donderdag 9 januari 2014

recept: snijbonen-roerbakschotel!

Sinds ik het FODMAP dieet volg vind ik het soms best lastig om lekkere warme maaltijden te bedenken, omdat je maar een beperkt aantal groenten mag gebruiken. Snijbonen mogen wel, deze stonden gisteren op het menu - joepie! Ahum, ben eigenlijk niet zo dol op snijbonen;-)

Als ik een gerecht maak, neem ik de groente meestal als uitgangspunt. Gewoon gekookte groente, dat vind ik zo saai, ik maak meestal een mengsel van verschillende groenten of ik voeg een en ander toe.  Veel van de smaakmakers die ik doorgaans gebruik zijn nu alleen uit den boze: zo is knoflook is mijn vaste ingrediĆ«nt, verder gebruik ik vaak currypasta, groene pesto, cashewnoten en rozijnen om gerechten op te leuken. Uitdaging dus, maar ja, ook wel weer erg leuk natuurlijk, nog meer uitproberen. En er blijft gelukkig genoeg over!

Gisteren moest ik dus iets met snijbonen verzinnen – en ik had nog quorn blokjes. Uiteindelijk is het een snijbonen-roerbakschotel geworden met gedroogde tomaat en kappertjes – om eerlijk te zijn, het was een idee van m’n vriend, Erik;-)
We aten er gebakken aardappels bij. Eigenlijk heel simpel, maar verrassend lekker. Over quorn ben ik trouwens erg te spreken, het is een van de weinig vleesvervangers die glutenvrij is, maar ik vind het erg lekker qua structuur, het heeft echt een bite en neemt ook de smaak van kruiden snel op.


Eet smakelijk! Het recept vind je onder de foto.















Voor 2 personen heb ik gebruikt:
·         400 gram snijbonen, in stukjes gesneden van een paar cm
·         1 verpakking quornblokjes naturel
·         1-2 eetlepels olijfolie
·         5 gedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
·         2 theelepels kappertjes
·         (gemalen) zwarte peper, zout, kerrie
·         Voor de niet-FODMAPPERS (dus voor de meestenJ): om het extra lekker te maken: bak voordat je de quorn toevoegt, een teentje knoflook (geperst of gesneden) en voeg daarna de quorn en de rest toe. Ook kun je nog in stukjes gesneden champignons of andere paddenstoelen aan het gerecht toevoegen

Ik ben begonnen met het even laten weken van de snijbonen in water met zuiveringszout (natriumbicarbonaat). Dit om restanten van bestrijdingsmiddelen eraf te weken. Daarna goed afspoelen en met een beetje water aan de kook brengen, na ongeveer 10 minuten zijn ze goed, als je ze goed kunt inprikken met een vork. Ondertussen verhit je de olie, waarna je de quornblokjes toevoegt. Dan voeg je de kruiden toe, naar smaak, vervolgens de gedroogde tomaat, dit bak je eerst een minuut, daarna voeg je de kappertjes toe. Als de snijbonen gaar zijn, giet je ze af en voeg je ze toe aan het quornmengsel. Lekker met gebakken aardappels, maar je kunt ook voor bijv. rijst, noodles of quinoa kiezen. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Het recept lijkt me leuk om te maken, ga ik een keer doen. Liefs, je moeder