donderdag 30 januari 2014

Pompoenmuffins

Gisteren was ik in de Ekoplaza in Eindhoven. Wat een geweldige winkel, ik kom graag in deze keten en ik vind het heerlijk om er volop rond te neuzen. Zou er uren rond kunnen lopen! 
De prijzen zijn (zoals gewoonlijk in biowinkels) helaas wat minder leuk, dus ik moet me altijd enorm inhouden. Wel heb ik voor het eerst kokosbloesemsuiker gekocht. Ik las dat je goed moet kijken welke soort je uitkiest, omdat vele soorten zijn gemengd met rietsuiker. Dit merk, Gula Java blijkt een betrouwbaar merk te zijn. 


Kokosbloesemsuiker is, zoals de naam al doet vermoeden, een suiker die afkomt van de kokosboom. Een suikersoort die duurzaam verbouwd is en niet zo geraffineerd is als gewone suiker, waar alle voedingsstoffen uit zijn 'geraffineerd'. Zie ook mijn pagina 'suikervrij' op m'n site voor meer informatie over suiker(soorten). 
http://ecoandhealthyeva.blogspot.nl/p/suiker.html
  
Kokosbloesemsuiker lijkt op bruine suiker, heeft een lekkere, zoete smaak en heeft iets caramelachtigs. 

Verder had ik nog pompoen in de koelkast en ik wilde iets zoets maken, dat binnen FODMAP past. Ik kwam uit op een recept waarvan ik een eigen variant heb gemaakt. Het recept heb ik gevonden op de blog van SasKookt, een erg leuke site over glutenvrije recepten en recensies van boeken en restaurants. Het originele recept kun je vinden onder:  http://saskookt.blogspot.nl/2010/08/glutenvrij-bakboek.html

En voilà het resultaat:

Je hebt nodig voor 8 muffins:
- 200 gram meel, ik heb rijstemeel gebruikt
- 75 gram 'suiker' - ik heb gekozen voor een mengsel van kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en rijststroop
Je kunt ook minder 'suiker' gebruiken en een paar dadels fijn snijden en toevoegen, dat deed ik voorheen - nu niet mogelijk vanwege FODMAP;-)
pompoenpuree van 1/4 middelgrote oranje pompoen (in het recept staat banaan)
- 75 gram gesmolten kokosolie (in het recept staat (room)boter)
- 2 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 snufje kaneel

Verder is het eigenlijk heel simpel:
Ik zal even starten met uitleggen hoe je de pompoenpuree maakt. Je wast hem goed en snijdt hem in stukjes (van een paar cm). Dan kook je de stukjes totdat ze goed zacht zijn (10-15 minuten). De schil laat ik er altijd om zitten, die wordt tijdens het koken ook goed zacht. Dan giet je het water af en pureer je het met de staafmixer of keukenmachine. 
Vervolgens verwarm je de oven voor op 200 graden. Je gooit alle ingrediënten bij elkaar. Ik gebruik hiervoor gewoon een vork. Je roert goed totdat het 1 egaal geheel is. Daarna schep je het beslag in de (evt. ingevette) vormpjes. Ik gebruikte silicoonvormen. 20-25 minuten in de oven en klaar. Eet smakelijk! 

zaterdag 25 januari 2014

Plasti(c)minderen

foto: hobby.blogo.nl
Tijd voor een bericht over duurzaamheid! 

De hooikist is gemaakt, een bericht hierover volgt binnenkort:-)

En dan, het volgende actiepunt waar ik mee aan de slag ga is PLASTIC!
Ik heb besloten om eens flink te gaan 'plasti-minderen.' Nu zijn we al heel bewust met het gebruik van plastic, we gebruiken zo weinig mogelijk en recyclen waar we kunnen (hergebruik van plastic tassen, zakjes, folie) + het verzamelen van plastic afvalmateriaal. Maar als je kijkt hoeveel plastic afval je verzamelt, in no time is zo'n plastic afvalzak al vol. Terwijl we in 2 weken met moeite 1 zak restafval hebben. Dat moet toch minder kunnen!

Ik ben eerst gaan lezen over de impact van (de productie van) plastic op het milieu. 

Wist je dat: 
- Het 450 jaar duurt voordat plastic is afgebroken!  
- Er voor de productie van plastic grote hoeveelheden fossiele brandstof nodig is (aardolie, aardgas of kolen). '8% van de olie die jaarlijks op de wereld wordt geproduceerd, wordt geconsumeerd door de kunststofproductie - 4% hiervan wordt omgezet in plastic, de andere 4% als energiebron voor deze plastic productie.'    
- Veel plastic in de oceanen terecht komt, waardoor vele zeezoogdieren en zeevogels sterven.
- Het ook slecht is voor de gezondheid van de mens: microplastics, kleine plastic deeltjes, komen ook in de oceanen terecht. Deze worden gegeten door bijv. vissen, die weer door grotere dieren gegeten worden en komen via de voedselketen uiteindelijk bij ons op het bord terecht. Zo krijgen we deze kleine plastic deeltjes dus weer op ons bord. Deze microplastics hechten zich aan chemische stoffen die in het milieu voorkomen, waardoor je deze dus ook binnen krijgt.  
- Niet al het plastic hergebruikt kan worden, omdat er verschillende soorten plastic zijn en er dus veel verloren gaat. 

Afijn, genoeg redenen dus om plastic te minderen. 

Wat is mijn plan? 
Allereerst, geen nieuw plastic verpakkingsmateriaal meer aanschaffen. Dus geen nieuwe boterhamzakjes, diepvrieszakken, folie. Verder, wanneer ik in de supermarkt ben en groente of fruit koop, deze niet in plastic zakjes stoppen. Hier was ik al mee begonnen, ik plak de sticker (als ze dat al niet bij de kassa doen) op een van de (groente/fruit)soorten en neem ze gewoon los mee. Tot nu toe gaat dat prima, alhoewel ik bijv. nog geen losse sperziebonen of spruiten heb gekocht, waarbij dit iets lastiger zal zijn.......  Hoe zal ik daarmee omgaan? Je leest het in een volgende blog:-) 

Verder hergebruiken van alles wat we in huis hebben dat van plastic gemaakt is totdat het op is- dus de huidige plastic zakken, tasjes, folie. Verder ga ik bij het boodschappen doen letten op het soort verpakking en ga zo min mogelijk in plastic verpakte middelen aanschaffen (mits de portemonnee het toelaat, dat dan wel).  

Voor wie meer wil lezen, ik heb informatie gevonden bij:
- http://michielhaas.nl/leven-zonder-plastic-kan-dat/.
http://www.noordzee.nl/bibliotheek/afval/afval-het-probleem/
- http://plasticsoupfoundation.org/gevolgen-voor-het-milieu/
- http://www.wageningenur.nl/nl/Dossiers/dossier/Plastic-afval-in-zee.htm
Ook een leuke Facebookpagina, die van Leven Zonder Afval. 

In een van mijn volgende blogs zal ik dus gaan schrijven over mijn ervaringen met plasti-minderen, waar ik tegenaan loop en hoe ik daarmee omga. 

Dat was hem voor vandaag. Fijn weekend allemaal!

dinsdag 21 januari 2014

gevulde courgette - FODMAP proof

Ik krijg veel opmerkingen over het volgen van het FODMAP dieet, vooral: 'dat lijkt me enorm moeilijk.' 

Nu is dat juist ook weer het leuke eraan, je moet net een stapje meer doen om wat lekkers te bedenken, of ja, wat weglaten. En dat is tot nu toe steeds goed gelukt. 
Als je weinig tijd hebt, dan dan kan het wel lastig zijn, omdat je niet automatisch terug kunt vallen op wat je gewend bent te maken. En ja, om eerlijk te zijn, ik mis het ook om in een café een heerlijke cappuccino te kunnen drinken - dat mis ik eigenlijk wel het meest!
Maar goed, het is tijdelijk, dat maakt het ook makkelijker. Ik volg het nu 2 weken, nog 4 te gaan:-) Daarna ga je, als je klachtenvrij bent, weer langzaam voedingsmiddelen introduceren om te kijken welke producten het zijn die de klachten veroorzaken. 
Helaas heb ik nog niet het idee dat het m'n klachten vermindert, maar het kan best zijn dat het tijd nodig heeft, ik ben immers nog niet eens op de helft! Plus......, ik heb een paar voedingsmiddelen gegeten die wel FODMAPs bleken te bevatten, zoals aardbeienjam, gezoet met agavesiroop. Dat vind ik wel een lastige, vind maar eens ongezoete jam als je suikervrij eet. Als iemand het weet, ik houd me aanbevolen:-) Suiker is trouwens niet 'verboden' in FODMAP, ik kan er gewoon zelf niet goed tegen. 
Verder at ik tomatenspread op brood, dat appeldiksap bevat. En had ik enthousiast kamillethee aangeschaft en was dat volop aan het drinken, blijkt dat ook op de rode lijst te staan! Oei. Dus ben nog beter aan het opletten, goed etiketten lezen en vooral zoveel mogelijk zelf maken. 

Nu was het tijd voor gevulde courgette, een van mijn favoriete gerechten. Om het geschikt te maken voor het FODMAP heb ik de knoflook maar heel even meegebakken en ui eruit gelaten, maar de smaak was er niet minder om:-)

Voor 2 personen:

Ingrediënten
- 2 courgettes

- 1 teentje knoflook, in een paar stukken gesneden (en een gesneden ui voor niet-fodmappers)
- 1 tomaat, in stukjes gesneden
- 1 gegrilde rode (punt)paprika, liefst zelf gegrild
- 1 blikje ansjovis, in stukjes gesneden / als je het vegetarisch wilt maken: neem een stuk of 10-15 in stukjes gesneden olijven + 2 theelepels kappertjes
-  een paar eetlepels glutenvrij (mais)paneermeel
- 100 gram geraspte oude kaas
- olijfolie
- peper en zout

Begin met grillen van de paprika. Nou ja grillen, ik stop hem altijd even in de oven:-) Snijd de paprika doormidden en bak beide helften ong. 25 minuten in een oven op ongeveer 200-220 graden. Laat even afkoelen.  
Snijd in de tussentijd  van beide courgettes de bovenkant eraf (paar cm). Hol de courgettes diep uit met een lepel. Bestrooi de holle courgettes met peper en zout en zet ze even in een ingevette ovenschaal in de (toch al warme) oven, ook op 200-220 graden. Haal ze er na ongeveer 20 minuten uit, als ze door en door warm zijn. 
Nu de paprika is afgekoeld: trek het velletje van de paprika af en snijd de pitjes eruit, en snijd de paprika in stukjes.
Snijd vervolgens het vruchtvlees en de bovenkanten van de courgettes in kleine stukjes. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en laat hierin de knoflook 1-2 minuten bakken, haal deze daarna uit de pan. (Niet FODMAP versie: snijd de knoflook fijn of gebruik de knoflookpers; bak de knoflook en ui gedurende 1-2 minuten). Voeg dan de courgette toe. Bak de courgette een paar minuten, en voeg dan de tomaat en paprika toe. Bak dit een paar minuten mee en voeg dan de ansjovis en het paneermeel toe. Verwarm dit nog even goed en laat het een paar minuten op zacht vuur bakken. Voeg ook peper en zout naar smaak toe. 
Vul de courgettes met het groente/ansjovismengsel en strooi er de geraspte kaas over. Zet de ovenschaal zo'n 7 minuten onder de grill en klaar! Lekker met quinoa, amaranth of rijst. 

Je kunt ook nog wat (rijste)room toevoegen aan het gerecht om het nog wat romiger te maken. 



donderdag 16 januari 2014

vanille-havermoutkoek met (lactosevrije) yoghurt en bosbessen

Tijdens het zoeken naar FODMAP proof recepten kwam ik op Pinterest een recept tegen, vanille havermout uit de oven

Nu was mijn eerste ervaring met havermout (vorige week) nou niet bepaald een succes, en dan druk ik me nog netjes uit:-) Havermout is een van de toegestane producten in het FODMAP dieet en ik wilde dat wel eens uitproberen, waarbij ik het mengde met rijstemelk, ahornsiroop, kaneel en wat andere kruiden, maar brrrr, dat was echt niet mijn ding. 

Maar deze havermout uit de oven zag er heel anders uit en ik besloot het nog een kans te geven. Daarbij zou het zonde zijn als ik het voor niets had aangeschaft. En niet te vergeten dat het enorm gezond is, krijg je ook nog eens een flinke portie vezels binnen:-)

Ik heb het gemaakt en vond het erg lekker, leuk om met jullie te delen!

Het originele recept is te vinden op:
http://www.pinterest.com/pin/268034615295607336/

Ik heb een paar kleine dingen aangepast in de receptuur en sowieso naar Nederlandse maten vertaald:

Voor ong. 5 porties:
- 100 gram havermout (ik gebruikte 'glutenfree traditional oatmeal' van Bakery on main)
(haver is van zichzelf glutenvrij, maar doorgaans besmet met gluten, deze havermout is gegarandeerd glutenvrij)
- 30 gram in stukjes gesneden walnoten (of pecannoten)
- 1 eetlepel chiazaadjes
- 1 theelepel bakpoeder
- 50 gram lactosevrije yoghurt + nog een paar eetlepels om later op de koek te scheppen
- 1/2 theelepel vanille-essence
- 100 ml rijstemelk 
- 1 ei
- 2 eetlepels rijststroop/ahornsiroop 
- (ontdooide diepvries) bosbessen/bramen 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng vervolgens de havermout, walnoten, chiazaad en het bakpoeder. Voeg vervolgens de yoghurt, vanille, rijstemelk, ei en rijststroop toe en meng goed door elkaar. Schep het daarna in een kleine cakevorm - ingevet als het een aluminium bakvorm is, ik gebruikte een siliconen vorm, dus dan hoef je niet in te vetten. Bak het gedurende 40 minuten in de oven.
Laat even afkoelen (of bak het de dag ervoor) en besmeer met de yoghurt en bosvruchten. Het is de dag erna nog net zo lekker. 

Het is een lekker ontbijtgerecht, maar ook als tussendoortje. Andere toppings die je kunt kiezen zijn: aardbeien, frambozen of stukjes banaan. 

De havermoutkoek is niet echt zoet, je kunt ervoor kiezen nog 1 of 2 eetlepels extra zoetmiddel toe te voegen of om dit door de yoghurt te mengen die je op de koek schept. 
Het origineel is met pecannoten, deze had ik niet in huis, daarom heb ik walnoten gebruikt, maar dat kan dus prima qua smaak.  

dinsdag 14 januari 2014

eco-bericht

Vandaag een eco-bericht.

Een van de redenen om deze blog te starten is om eco-vriendelijker te gaan leven. Je kunt natuurlijk denken ‘wat stelt het nou voor als je als 1 huishouden op de zoveel miljoen, wat minder energie gaat gebruiken of minder afval produceert.’ Maar ik (wij) doe(n) het meer vanuit de overtuiging dat je zelf iets goed doet voor het milieu, de natuur. Hoe klein en onbenullig het ook kan lijken, dat je zelf je steentje bijdraagt, in plaats van er alleen over te lezen. Daarbij,….. wellicht breng je anderen op een idee, en, uiteraard, ook vanuit een stukje eigenbelang, de portemonnee:-)

Toen ik besloten had dit te gaan doen, had ik tientallen ideeën welke veranderingen we konden doorvoeren, maar nu het zover is, lijken ze verdwenen...... Het is ook alweer even geleden dat ik het boek las dat mij inspireerde.

Ik zal eerst eens beginnen met wat kleine veranderingen die we in de afgelopen tijd hebben doorgevoerd op eco-vriendelijk gebied:
  • Het scheiden van afval – dat is nu al de standaard, telt al niet meer mee, toch;-)
  • De verwarming maximaal op 18 graden & als we voor langer dan een uur vertrekken , dan zetten we hem een paar graden lager + de verwarming maar in een paar ruimtes van het huis gebruiken
  • Geen elektrische apparaten op standby
  • Gebruik van biologische producten. Ik zou het liefst alleen biologische producten eten en gebruiken, maar helaas trekt ons budget dat niet. Nu bestellen we 1x per 2 weken bij De Groene Lekkerbek (degroenelekkerbek.nl), waar je biologische groente en fruit (en andere producten) kunt bestellen, van een leverancier uit de buurt. We eten zo veel mogelijk producten uit het seizoen. OK, nu ik het FODMAP dieet volg, waarin een beperkt aantal groente en fruit is toegestaan, wijken we daar nu even wat vanaf, maar dit principe houden we aan. Bevalt enorm goed! Je krijgt de producten in een groen krat aangeleverd, komt geen plastic aan te pas. En daarnaast kopen we andere biologische producten die in de aanbieding zijn of te betalen zijn.
  • Geen voedsel meer weggooien, door zuinig in te kopen, restjes in te vriezen of in een ander gerecht te verwerken.
  • Weinig vlees, we eten gemiddeld 1x per week vlees (bio) en een paar keer per week vis met ASC of MSC keurmerk of vegetarisch.
  • Zo weinig mogelijk verspillen van water. Nu ik erop let valt me op hoe enorm veel water je dagelijks gebruikt, echt ongelofelijk! Om af te spoelen, thee te zetten, douchen, handen te wassen…. Bij ons duurt het daarbij ook nog best lang voordat het water warm wordt, zonde van al dat water toch? Dus spoel ik nu af met koud water en let erop dat ik de kraan niet onnodig laat stromen. 
  • Beperkt gebruik van de vaatwasser. Alleen als we het beide erg druk hebben en/of een enorm grote afwas hebben, gebruiken we de vaatwasser – op verkort programma, lage temperatuur. Verder doen we zelf de vaat en hergebruiken we onze borden en glazen.  
  • Wassen op lage temperaturen en verkort programma op de wasmachine
  • Slapen met een kruik. Voorheen douchte ik elke avond, om lekker warm m’n bedje in te gaan en niet wakker te hoeven liggen van koude voeten. Nu neem ik een kruik mee, werkt ideaal.
  • Vooruit plannen qua eten: dingen die je de volgende dag gaat eten vast de avond van tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast zetten, of ’s ochtends op de verwarming leggen. Scheelt ontdooitijd in de magnetron of pan.
  • Hergebruiken van plastic zakjes, bijv. broodzakken, plastic zakjes van groente/fruit en zelf tassen meenemen bij boodschappen doen
  • Benzine besparen met autorijden. Door zuinig te rijden besparen we op benzine (en milieu)
In en rondom het huis zouden we ook vele aanpassingen willen doen, bijv. isolatie, zonne-energie, het houden van kippen, e.d., maar we wonen momenteel nog in een huurhuis, dus dat kan helaas niet. En zullen we ons dus eerst op andere dingen richten.

Het eerstvolgende doel is het gebruik van een hooikist!

Voor degenen die geen idee hebben wat een hooikist is (daar was ik er tot voor kort ook een van;-)


de hooikist gebruik je om voedingsmiddelen mee te garen. Je brengt eerst een pan met bijv. rijst aan de kook, dan haal je deze van het vuur, plaatst deze in de hooikist en laat het verder garen. Door de isolerende werking van het hooi in de hooikist blijft de temperatuur in de pan hoog en wordt het voedsel gaar. Doordat er toch enig warmteverlies optreedt, is de kooktijd wel langer dan bij permanente verhitting. Gerechten met een lange kookduur op lage temperatuur zoals bijvoorbeeld stoofpottenrijst en pasta zijn bij uitstek geschikt om klaar te maken met behulp van een hooikist.
Kampeerders gebruiken het principe van de hooikist door een pan met aan de kook gebracht voedsel in een slaapzak te wikkelen. 

Deze manier van koken vereist dus wel meer tijd, maar bespaart wel de nodige energie. En ergens lijkt het me ook leuk om op zo’n ouderwetse manier te gaan koken.

Onze hooikist wordt geïsoleerd door middel van een slaapzak - gister bij de kringloop op de kop getikt voor een paar euri! De ‘ingrediënten’ voor de hooikist zijn in huis, hij moet alleen nog even worden gefabriceerd (door Erik). 

Zodra hij af is en in gebruik is genomen meld ik me! Uiteraard met een foto hoe onze 'slaapzak-kist' geworden is! 

donderdag 9 januari 2014

recept: snijbonen-roerbakschotel!

Sinds ik het FODMAP dieet volg vind ik het soms best lastig om lekkere warme maaltijden te bedenken, omdat je maar een beperkt aantal groenten mag gebruiken. Snijbonen mogen wel, deze stonden gisteren op het menu - joepie! Ahum, ben eigenlijk niet zo dol op snijbonen;-)

Als ik een gerecht maak, neem ik de groente meestal als uitgangspunt. Gewoon gekookte groente, dat vind ik zo saai, ik maak meestal een mengsel van verschillende groenten of ik voeg een en ander toe.  Veel van de smaakmakers die ik doorgaans gebruik zijn nu alleen uit den boze: zo is knoflook is mijn vaste ingrediënt, verder gebruik ik vaak currypasta, groene pesto, cashewnoten en rozijnen om gerechten op te leuken. Uitdaging dus, maar ja, ook wel weer erg leuk natuurlijk, nog meer uitproberen. En er blijft gelukkig genoeg over!

Gisteren moest ik dus iets met snijbonen verzinnen – en ik had nog quorn blokjes. Uiteindelijk is het een snijbonen-roerbakschotel geworden met gedroogde tomaat en kappertjes – om eerlijk te zijn, het was een idee van m’n vriend, Erik;-)
We aten er gebakken aardappels bij. Eigenlijk heel simpel, maar verrassend lekker. Over quorn ben ik trouwens erg te spreken, het is een van de weinig vleesvervangers die glutenvrij is, maar ik vind het erg lekker qua structuur, het heeft echt een bite en neemt ook de smaak van kruiden snel op.


Eet smakelijk! Het recept vind je onder de foto.















Voor 2 personen heb ik gebruikt:
·         400 gram snijbonen, in stukjes gesneden van een paar cm
·         1 verpakking quornblokjes naturel
·         1-2 eetlepels olijfolie
·         5 gedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
·         2 theelepels kappertjes
·         (gemalen) zwarte peper, zout, kerrie
·         Voor de niet-FODMAPPERS (dus voor de meestenJ): om het extra lekker te maken: bak voordat je de quorn toevoegt, een teentje knoflook (geperst of gesneden) en voeg daarna de quorn en de rest toe. Ook kun je nog in stukjes gesneden champignons of andere paddenstoelen aan het gerecht toevoegen

Ik ben begonnen met het even laten weken van de snijbonen in water met zuiveringszout (natriumbicarbonaat). Dit om restanten van bestrijdingsmiddelen eraf te weken. Daarna goed afspoelen en met een beetje water aan de kook brengen, na ongeveer 10 minuten zijn ze goed, als je ze goed kunt inprikken met een vork. Ondertussen verhit je de olie, waarna je de quornblokjes toevoegt. Dan voeg je de kruiden toe, naar smaak, vervolgens de gedroogde tomaat, dit bak je eerst een minuut, daarna voeg je de kappertjes toe. Als de snijbonen gaar zijn, giet je ze af en voeg je ze toe aan het quornmengsel. Lekker met gebakken aardappels, maar je kunt ook voor bijv. rijst, noodles of quinoa kiezen. 

woensdag 8 januari 2014

Welkom!


Hartelijk welkom op mijn nieuwe blog!

Hartstikke leuk dat jullie een kijkje komen nemen op mijn blog, waarin ik ga schrijven over 2 dingen: 

- over VOEDING: met name over mijn ervaringen met gluten- en suikervrije voeding - uiteraard met de nodige recepten; en:
- over hoe ik (samen met m'n vriend) ECO-BEWUSTER ga leven.

Ik volg zelf ook allerlei blogs en sites, die vooral gericht zijn op voeding & gezondheid (bijv. Gluuts, Happy Healthy Linda, Focus on Foodies). Maar ook op gebied van duurzaamheid (zoals Het Kan Wel & het blad Genoeg).


Maar waarom dan een eigen blog starten? 


Onlangs las ik een boek over een vrouw die een jaar lang elke dag een verandering in haar dagelijks leven maakte op gebied van het (eco)bewust leven (Vanessa Farquharson: Groen, Groener, Groenst). Niet alle aanpassingen waar ze mee kwam vond ik even sterk, maar het mooie vond ik hoe het haar leven uiteindelijk beïnvloedde, het eco-bewustzijn is bij haar 'aan' gezet - is deel van haar leven geworden. Toen ik het boek uitlas, dacht ik: dat wil ik ook doen! Ik heb ook altijd al milieubewuster willen leven, maar dan komt het er op de een of andere manier gewoon niet van. Door jezelf echt doelen te stellen en door het bijhouden van een blog dwing je jezelf als het ware. Ik besprak het met mijn vriend, die het gelukkig ook een goed idee vond! En: ook wij gaan onze CO2-afdruk verlagen! Niet dagelijks een groene verandering zoals in het boek - het moet wel leuk blijven;-) Maar het erover schrijven wordt mijn stok achter de deur. 


Wat voedingsgebied betreft, zal dat vooral gaan over mijn ervaringen met glutenvrije- en suikervrije voeding. Tijdens de afgelopen 1,5 jaar liep ik met gezondheidsproblemen, waarbij ik ben gaan zoeken naar de juiste voeding voor mijn lichaam. Het glutenvrij- en suikervrij eten heeft me enorm geholpen, alhoewel ik het nog steeds lastig vind. Met name glutenvrij brood en gebak en dan nog zonder suiker, terwijl ik daar zo dol op was, zijn gewoon niet te evenaren. Maar niets motiveert beter als je eigen gezondheid:-) 

Dus ben veel aan het uitproberen, laatst echt HET ultieme recept voor pompoentaart ontdekt, hierover later meer. En, ik ben deze week begonnen met het FODMAP dieet, dat ik de komende 6 weken volg. Zie voor meer info, het tabje op deze site. Ook over mijn ervaringen hiermee zal ik schrijven.  

Tot zover mijn eerste berichtje. Helemaal leuk, ik heb er zin in!


Tot lezens:-)


Groetjes, Eva