De prijzen zijn (zoals gewoonlijk in biowinkels) helaas wat minder leuk, dus ik moet me altijd enorm inhouden. Wel heb ik voor het eerst kokosbloesemsuiker gekocht. Ik las dat je goed moet kijken welke soort je uitkiest, omdat vele soorten zijn gemengd met rietsuiker. Dit merk, Gula Java blijkt een betrouwbaar merk te zijn.
Kokosbloesemsuiker is, zoals de naam al doet vermoeden, een suiker die afkomt van de kokosboom. Een suikersoort die duurzaam verbouwd is en niet zo geraffineerd is als gewone suiker, waar alle voedingsstoffen uit zijn 'geraffineerd'. Zie ook mijn pagina 'suikervrij' op m'n site voor meer informatie over suiker(soorten).
http://ecoandhealthyeva.blogspot.nl/p/suiker.html
Kokosbloesemsuiker lijkt op bruine suiker, heeft een lekkere, zoete smaak en heeft iets caramelachtigs.
Verder had ik nog pompoen in de koelkast en ik wilde iets zoets maken, dat binnen FODMAP past. Ik kwam uit op een recept waarvan ik een eigen variant heb gemaakt. Het recept heb ik gevonden op de blog van SasKookt, een erg leuke site over glutenvrije recepten en recensies van boeken en restaurants. Het originele recept kun je vinden onder: http://saskookt.blogspot.nl/2010/08/glutenvrij-bakboek.html
En voilà het resultaat:
Je hebt nodig voor 8 muffins:
- 200 gram meel, ik heb rijstemeel gebruikt
- 75 gram 'suiker' - ik heb gekozen voor een mengsel van kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en rijststroop
Je kunt ook minder 'suiker' gebruiken en een paar dadels fijn snijden en toevoegen, dat deed ik voorheen - nu niet mogelijk vanwege FODMAP;-)
- pompoenpuree van 1/4 middelgrote oranje pompoen (in het recept staat banaan)
- 75 gram gesmolten kokosolie (in het recept staat (room)boter)
- 2 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 snufje kaneel
Verder is het eigenlijk heel simpel:
Ik zal even starten met uitleggen hoe je de pompoenpuree maakt. Je wast hem goed en snijdt hem in stukjes (van een paar cm). Dan kook je de stukjes totdat ze goed zacht zijn (10-15 minuten). De schil laat ik er altijd om zitten, die wordt tijdens het koken ook goed zacht. Dan giet je het water af en pureer je het met de staafmixer of keukenmachine.
Vervolgens verwarm je de oven voor op 200 graden. Je gooit alle ingrediënten bij elkaar. Ik gebruik hiervoor gewoon een vork. Je roert goed totdat het 1 egaal geheel is. Daarna schep je het beslag in de (evt. ingevette) vormpjes. Ik gebruikte silicoonvormen. 20-25 minuten in de oven en klaar. Eet smakelijk!