Sinds ik het FODMAP dieet volg vind ik
het soms best lastig om lekkere warme maaltijden te bedenken, omdat je maar een
beperkt aantal groenten mag gebruiken. Snijbonen mogen wel, deze stonden gisteren
op het menu - joepie! Ahum, ben eigenlijk niet zo dol op snijbonen;-)
Als ik een
gerecht maak, neem ik de groente meestal als uitgangspunt. Gewoon gekookte
groente, dat vind ik zo saai, ik maak meestal een mengsel van verschillende
groenten of ik voeg een en ander toe. Veel
van de smaakmakers die ik doorgaans gebruik zijn nu alleen uit den boze: zo is knoflook
is mijn vaste ingrediƫnt, verder gebruik ik vaak currypasta, groene pesto, cashewnoten
en rozijnen om gerechten op te leuken. Uitdaging dus, maar ja, ook wel weer erg
leuk natuurlijk, nog meer uitproberen. En er blijft gelukkig genoeg over!
Gisteren moest
ik dus iets met snijbonen verzinnen – en ik had nog quorn blokjes. Uiteindelijk
is het een snijbonen-roerbakschotel geworden met gedroogde tomaat en kappertjes
– om eerlijk te zijn, het was een idee van m’n vriend, Erik;-)
We aten er
gebakken aardappels bij. Eigenlijk heel simpel, maar verrassend lekker. Over
quorn ben ik trouwens erg te spreken, het is een van de weinig vleesvervangers
die glutenvrij is, maar ik vind het erg lekker qua structuur, het heeft echt
een bite en neemt ook de smaak van kruiden snel op.
Eet smakelijk! Het recept vind je onder de foto.
Voor 2
personen heb ik gebruikt:
·
400
gram snijbonen, in stukjes gesneden van een paar cm
·
1
verpakking quornblokjes naturel
·
1-2 eetlepels olijfolie
·
5
gedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
·
2
theelepels kappertjes
· (gemalen) zwarte peper, zout, kerrie
·
Voor
de niet-FODMAPPERS (dus voor de meestenJ): om het extra lekker te maken: bak
voordat je de quorn toevoegt, een teentje knoflook (geperst of gesneden) en
voeg daarna de quorn en de rest toe. Ook kun je nog in stukjes gesneden
champignons of andere paddenstoelen aan het gerecht toevoegen
Ik ben
begonnen met het even laten weken van de snijbonen in water met zuiveringszout
(natriumbicarbonaat). Dit om restanten van bestrijdingsmiddelen eraf te weken.
Daarna goed afspoelen en met een beetje water aan de kook brengen, na ongeveer
10 minuten zijn ze goed, als je ze goed kunt inprikken met een vork. Ondertussen
verhit je de olie, waarna je de quornblokjes toevoegt. Dan
voeg je de kruiden toe, naar smaak, vervolgens de gedroogde tomaat, dit bak je
eerst een minuut, daarna voeg je de kappertjes toe. Als de snijbonen gaar
zijn, giet je ze af en voeg je ze toe aan het quornmengsel. Lekker met gebakken
aardappels, maar je kunt ook voor bijv. rijst, noodles of quinoa kiezen.
1 opmerking:
Het recept lijkt me leuk om te maken, ga ik een keer doen. Liefs, je moeder
Een reactie posten