Na een kleine radiostilte weer
tijd voor een blogbericht met een recept!
Ik ben er even lekker tussenuit geweest, naar een B&B op de Veluwe, was heerlijk!
Verder stond m'n wereld de afgelopen weken wat betreft mijn voeding op z'n kop! Nog steeds wel eigenlijk. Ik ben namelijk bij een natuur- en orthomoleculair diëtist geweest, die mij een zeer intensief dieet heeft voorgeschreven.
Weet je nog dat ik het FODMAP dieet volgde (Glutenvrij Plus), waar ik vervolgens mee ben gestopt? Nou, ik mag er weer aan geloven, ik moet weer aan de FODMAP. En daar komt nog een heel rijtje beperkingen bij. HELLUP!
Verder stond m'n wereld de afgelopen weken wat betreft mijn voeding op z'n kop! Nog steeds wel eigenlijk. Ik ben namelijk bij een natuur- en orthomoleculair diëtist geweest, die mij een zeer intensief dieet heeft voorgeschreven.
Weet je nog dat ik het FODMAP dieet volgde (Glutenvrij Plus), waar ik vervolgens mee ben gestopt? Nou, ik mag er weer aan geloven, ik moet weer aan de FODMAP. En daar komt nog een heel rijtje beperkingen bij. HELLUP!
Zoals de meesten van jullie wel
weten ben ik zelf opgeleid tot regulier diëtist, grappig om eens aan de andere kant van het bureau te zitten, als cliënt. Ze heeft wel een mooie werkwijze vind ik, zo werkt ze met uitgebreide vragenlijsten waaruit ze
kan opmaken hoe het met de gezondheid van je organen gesteld is. Aan de hand
daarvan bepaalt ze welk orgaan extra ondersteuning nodig heeft. Deze
ondersteuning bestaat uit het gebruik van extra vitamines en mineralen en
homeopathische middelen + het ontlasten van die organen door de juiste
voeding.
Tijdens het gesprek bleek dat een aantal organen, waaronder m'n spijsvertering en bijnieren, ontregeld is.
Ze schreef me, naast wat homeopathische middelen en vitaminen, een voeding voor die
de darmen zo min mogelijk belast. Dit houdt het volgende in:
- FODMAP
- beperken van histaminerijke en
histamine vrijmakende voedingsmiddelen
- zo licht mogelijke
voedselcombinaties
Histamine
Ik kan me voorstellen dat veel
mensen niet weten wat histamine is. Voor wie er meer over wil weten, volgt hier
een stukje achtergrondinformatie:
Histamine is een eiwit dat zowel in voeding als in je lichaam voorkomt. In je lichaam heeft het diverse functies, bijvoorbeeld in de maagzuurproductie. Het wordt opgeslagen in je lichaam in zgn. mestcellen. Daar is op zich niets mis mee, maar als ze vrijkomen kunnen er klachten ontstaan. Mensen met een prikkelbare darm hebben meer van deze mestcellen en wanneer ze voeding eten die histamine bevatten of dit eiwit vrijmaken, dan kan dit klachten uitlokken. Het blijkt in heel veel voedingsmiddelen te zitten, in diverse soorten groente, fruit, vlees, vis, soja, noten en vele andere voedingsmiddelen. (info uit: 'Darmehbho van
Katinka Huiskamp & Marieke Lebbink').
Voedselcombinaties
Kun je je Montignac nog
herinneren, de richtlijnen voor voedselscheiding lijken hier wel op. Het komt
er op neer dat je niet meer de standaard maaltijd kunt eten, bestaande uit
zetmeel, vet en eiwit - maar dat je deze splitst. Neem nou een typisch Nederlandse maaltijd: een bord
aardappels met groente en eiwit (vlees/vis/ei/vega). Deze combinatie is te zwaar verteerbaar. Nu laat je OF de aardappels
weg OF het eiwitcomponent. Zo maak je de voedselcombinaties lichter. Maar er
zijn ook andere combinaties die uit den boze zijn: zoals (mijn favoriet)
zetmeel met zoet: brood met zoet beleg of een pannenkoek met banaan............
De afgelopen tijd heb ik al m'n
energie gestopt in het puzzelen met m'n maaltijden. En nog steeds vind ik het
erg lastig. Het is
echt een andere manier van denken. Zo had ik laatst andijvie gepland.
Normaal eet ik dat als stamppot met pinda's, maar die heb ik dus maar weggelaten. Gelukkig kreeg ik als tip van een vriendin om het met bataat (zoete aardappel) te maken.
Ik had er toevallig nog 1 liggen, dus werd het stamppot met aardappel, bataat
en mosterd. Het was eigenlijk best heel lekker! En Erik, die gewoon alles
mag eten, kon er gewoon wat pinda's overheen gooien. Ik heb ze eigenlijk niet
eens gemist!
Verder splits ik m'n maaltijden
zo veel mogelijk en eet meerdere lichte maaltijden per dag, dat scheelt ook
tussendoortjes, bijvoorbeeld even een salade tussendoor of wat groente met kaas.
Maarre..... tot nu toe heeft het nog geen nieuwe lekkere recepten opgeleverd om met jullie te delen;-)
Ik moet wel bekennen dat toen ik dit dieet net voorgeschreven had gekregen soms echt niet te genieten was, ik had het even helemaal gehad, ik wilde wel weer eens gewoon normaal eten. Inmiddels, na wat gemopper en gegrom ben ik tot bedaren gekomen en ben ik gemotiveerd om gezond en lekker te koken. Stel dat dit werkt! Plus, het is
tijdelijk, tot de boel weer op orde is. Het is gewoon even flink tijd
investeren in deze nieuwe manier van eten!
Ik kan natuurlijk niet afsluiten
zonder een recept met jullie te delen, dit keer een recept dat ik normaal graag
maak, dat ik met jullie wil delen: courgettepasta met pesto en
zonnebloempitten!
Ingrediënten (2 personen)
- 2 courgettes
- 100-150 ml bouillon - ik
gebruikte bouillon zonder E621 (natriumglutamaat) - gebruik iets meer bouillonpoeder/bouillonblokje dan voorgeschreven is voor 100-150 ml vocht
- 125 ml crème fraîche of
(plantaardige) room
- 3 flinke el groene pesto
- paar el zonnebloempitten - pijnboompitten kan ook
- 1 el (olijf)olie
- 75-100 g geraspte pittige kaas
- pasta, ik gebruikte glutenvrije
pasta van de Aldi
- handje verse basilicumblaadjes
- peper en zout
Je start met het roosteren van de zonnebloempitten. Bak deze in een kleine koekenpan op een middelhoog vuur (zonder vet) tot ze kleuren, dat is ongeveer na 5 minuten. Schud ze tussendoor even en zorg dat ze niet zwart worden. Houd ze apart. Dan de courgettes, je schilt ze of wast ze goed, snijd 1 courgette in dunne plakjes (van ong 1/2 cm), de andere in
blokjes. Kook de courgetteblokjes in de bouillon 5-10 minuten, tot ze zacht zijn. Bereid ondertussen de pasta. Tussendoor bak je in een andere pan de
plakjes courgette in de olie met peper en zout. Bak het even aan, voeg
de pesto toe en meng het er goed doorheen. Als de courgetteblokjes (in de bouillon) zacht zijn, giet ze dan af en voeg de crème
fraîche toe. Pureer met een staafmixer. Voeg ze dan toe aan de de plakjes
courgette met pesto. Strooi de zonnebloempitten en
blaadjes basilicum over de saus en serveer de geraspte kaas er los bij. Eet
smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten